Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Pro žáky > Žákovský parlament > Rok 2020/2021

Žákovský parlament v roce 2020/2021

 

IMG_20210603_153423.jpg

Rozlučka s Tamarkou

Na závěrečné červnové párty párty žákovského parlamentu, kde nechybělo občerstvení včetně domácích perníkových řezů, jsme se symbolicky rozloučily s Tamarkou Mackovou, naší dlouholetou předsedkyní. Připravili jsme jí dárečky a pozornost na památku si odnesli všichni účastníci rozlučky. 

 

 

 

 

 

IMG_20210527_153501.jpg

Připravujeme závěrečný kamínkový rituál

Na poslední květnové schůzce parlamentu jsme dotáhli nápad dětí z první třídy. Rozjíždíme akci NEVIDÍME TO ČERNOBÍLE aneb Kamínkový rituál na závěr školního roku 2020/2021. O co půjde?

Do 14. června 2021 přines (a polož na schody u vchodu) kamínek se značkou, obrázkem, emotikonem, heslem či nápisem, který vystihne tvůj pocit z toho školního roku. Záleží na barvě. Pokud se ti rok nelíbil, bude na tvém kamínku černá barva, pokud ses cítil(a) fajn, bude tvůj kamínek spíš zářit nějakou jasnou světlou barvou, třeba bílou nebo růžovou… Můžeš přinést i více úplně odlišných kamínků.

Z kamínků pak vytvoříme zajímavou mozaiku. Vznikne tak originální shrnutí možná nejoriginálnějšího školního roku v dějinách.  

 

WhatsApp Image 2021-05-07 at 16.18.39 (1).jpegVýstava ke Dni matek zahájena

Žákovský parlament zorganizoval u příležitosti Dne matek výstavu, kterou v pátek před svátkem všech maminek instaloval ve vestibulu druhého stupně. Do projektu se zapojily desítky lidí z naší školy (děti i učitelé). Výslednou poctu maminkám si můžete na výstavním panelu prohlížet až do konce školního roku.

 

Zde jen na dálku malá ochutnávka:

 

Výstava ke Dni matek

 

 

5.jpgPlánujeme výstavu na Den matek
 
Chceme poděkovat našim maminkám, a proto plánujeme u příležitosti mateřského svátku, který letos připadá na neděli 9. května, uspořádat výstavu. Nejen v online podobě, ale i reálnou v prostorách školy.
Posílejte tedy do 4. května na adresu parlament@zsvrsovicka.cz (do předmětu prosíme uveďte heslo DEN MATEK) fotky, na kterých jste se svými maminkami! Bude také skvělé, když pošlete fotku svojí maminky, když byla malá, zase s její maminkou (vaší babičkou).
 
Určitě vznikne nádherná výstava plná lásky, vděku, radosti a něžných vzpomínek.
Děkujeme, že se do ní zapojíte!
 
 
MicrosoftTeams-image (189).pngPřipravili jsme projekt Park bez hovínek
 
Jde o projekt, jehož cílem je zkrášlit, zkultivovat a zvelebit park před školou. Po konzultaci s vedením školy jsme ho přihlásili do Strategie pro desítku. Cílem je možnost pobýt na travnatých plochách, aniž bychom šlápli do psího hovínka. Jako problém vidíme i "špačky" od cigaret nebo lahve od alkoholu. Držte palce, ať se projekt podaří dotáhnout do zdárného konce!
 
 
 
 
 
 
 
  
WhatsApp Image 2021-04-08 at 13.39.46 (2).jpegOpět jsme byli v televizi ve Zprávičkách na Déčku!
 
Znovu za námi přijel štáb České televize a natočil s námi reportáž. O online zápisech promluvila Lenka Kryllová, učitelka přípravného ročníku, která nedávno převzala Cenu bratří Čapků pro nejlepší pedagogy Prahy 10. Za budoucí prvňáčky mluvil na kameru Vašík a za žákovský parlament, který se letos postaral o pozoruhodnou kampaň zaměřenou právě na budoucí školáky, pohovořil Honza z 6. B. 

Reportáž, kterou odvysílala televize 9. dubna, si můžete pustit kliknutím na tento odkaz:

 

ZPRÁVIČKY NA DÉČKU

 Fotky ze reportáže si prohlédněte ve FOTOGALERII.

  
WhatsApp Image 2021-03-19 at 10.16.44.jpeg
Nové video na YouTube!
 
Žákovský parlament připravil video, ve kterém láká budoucí prvňáčky do naší školy 🤭😃 Filmování na dálku nejde sice provést v top kvalitě, ale i tak máme z videa radost 🥰
 
Podívejte se: 
 

 

 

20_duvodu.jpgZveme prvňáčky k zápisu

Přemýšleli jsme nad marketingovou kampaní, která by zaujala budoucí prvňáčky a jejich rodiče. A tak vznikl plakát 20 důvodů, proč se přihlásit na ZŠ U Vršovického nádraží, a originální charakteristiky školy, která možná nejlépe vystihuje naše vize.

 

 

 

 

 WhatsApp Image 2021-03-11 at 16.30.07 (1).jpeg

Jen dobré zprávy!

Pod záštitou parlamentního výboru pro dobrou náladu a na návrh paní učitelky Kopecké vzniká nový nástěnkový projekt. Přesnější podobu jsme řešili na setkání 11. března 2021.

Až se vrátíme do školy, bude na vás čekat u vchodu na druhý stupeň velká nástěnka, na kterou bude moci každý přispět svou DOBROU zprávou. Nápad paní Kopecké zřídit místo, kde budeme sdílet DOBROsrdečné vzkazy, se nám moc líbil, ale formulovat konkrétní hesla a orámovat kontury projektu bylo dost těžké. Padaly úžasné návrhy: Co takhle pojmenovat nástěnkový prostor "Vršovické nebe"? Nebo "Andělé naší školy"? Nebo "Táhneme za jeden provaz"? Nebo prostě "Děkujeme"? Nebo "Poděkuj a pochval"? Co byste vybrali vy?

Nakonec jsme v užším kruhu schválili níže uvedenou strategii a už se moc těšíme, jak se nástěnka bude po návratu do škol postupně plnit.

 

 

 

 

 

 uvod.jpeg

Spustili jsme Velkou jarní výzvu!

Od března do května - každý den jeden GIF s výzvou. Celkem 56 nápadů a tipů, jak si zpestřit distanční výuku a propojit celou školní komunitu. Zapojte se a bavte se s námi!

Podrobnosti najdete zde:

 

Velká jarní výzva

 

 

 

  

WhatsApp Image 2021-02-18 at 09.59.04.jpeg

Parlament připravil krásné záložky

Existuje jich asi třicet druhů (různá motta), všechny jsou s obrázkem školy a všechny podporují čtenářskou gramotnost.

Už teď se z nich těší děti z 2. B, kterým je parlament rozdal za účast ve vánoční soutěži. Více se dočtete v AKTUALITÁCH.

 

 

 

 

IMG_20210211_083811.jpg

Přemýšlíme nad rozmístěním šaten

Hodně z vás se potýká s malým prostorem šaten na druhém stupni. Po jednáních s vedením školy momentálně parlamentní výbor pro provoz školy zkoumá, jak šatny lépe řešit.

Pokud máte nápady na zlepšení, napište na adresu parlament@zsvrsovicka.cz

 

 

 

 

ZS_SKOLA_FINAL.jpg

Připravili jsme LOGO ŠKOLY!

Parlamentní výbor pro školní média, který se věnuje také propagaci, připravil ve spolupráci s odborníkem nové logo školy!

Uvažovali jsme, že do loga promítneme buď motiv nádraží, kolejí apod., nakonec jsme se rozhodli jít jinou cestou. Součástí loga je silueta naší ikonické budovy školy.

Více se dočtete v únorovém čísle školních novin NÁSTUPIŠTĚ.

 

 

 

 

 2021_5.jpgKalendáře pro dobrou náladu

Parlamentní výbor pro dobrou náladu pro vás i v roce 2021 chystá vaše oblíbené Kalendáře pro dobrou náladu.

Pravidelně je zveřejňuje na Facebooku a Instragramu školy. 

Hledejte ZS_U_Vrsovickeho_nadrazi_v_Praze! 

 

 

 

 

IMG_20210121_150957.jpgJednáme online o provozních záležitostech

Během prvního pololetí jsme nasbírali ve třídách zhruba dvacet nápadů na vylepšení provozu školy.

Projednali jsme je, parlamentní výbor pro provoz školy podněty zpracoval a začal o nich jednat s vedením školy. Některé nápady jsou už vyřešené - jako například ztišení školních zvonku nebo zavírání venkovních nástěnek. O dalších návrzích diskutujeme. 

Blíže se o nich dočtete v (pod)zimním dvojčísle školního časopisu sChOOL.

 

IMG_20201119_111346.jpg

Další reportáž v televizi!

Dne 30. prosince 2020 Česká televize na programu Déčko odvysílala skvělou reportáž o našem školním časopise sChOOL a novinách NÁSTUPIŠTĚ!

Za parádní reprezentaci Mediálního klubu a celé školy v pořadu Zprávičky děkujeme nejzkušenějším redaktorům Tamče Mackové a Adamu Kabátovi. Good job!

 

Pokud jste prošvihli v televizi, nevadí. Reportáž najdete na webu:

 

Zprávičky na České televizi Déčko

 

IMG_20201203_134000.jpgŠkolní plot plný vánočních přání

Původně jsme připravovali Vánoční strom přání. Nakonec jsme se ale dohodli, že přáníčkům to bude víc slušet na plotě.  

Každý může během adventu připojit svoje přání. Nabízíme také možnost poslat přání na adresu parlament@zsvrsovicka.cz - a my vám přáníčko vytiskneme na hezký papír s vánočním motivem, zalaminujeme, opatříme stužkou a připojíme k ostatním přáním. A to by v tom byl čert, aby se nám ta naše přání nesplnila!

 

 kalendar.jpg

Online adventní kalendář

Žákovský parlament připravil unikátní projekt - online adventní kalendář s vánočními fotkami z dětství žáků i učitelů. 

Do projektu se zapojily desítky lidí a všichni si teď mohou každý den od 12 hodin rozkrýt jedno políčko s obrázkem. Můžete tipovat, kdo je na fotce, a pustit si hudební překvapení. 

Odkaz na adventní kalendář najdete v hlavním menu našeho školního webu.

 

 ADVENTNÍ KALENDÁŘ

 

IMG_20201104_161514 (1).jpg

Parlament dál běží online

S nástupem prezenční výuky se schůzky žákovského parlamentu přesunuly z pátečního rána na čtvrteční odpoledne. 

Scházíme se v Teamsech každý čtvrtek v 15 hodin. Všichni členové parlamentu ať se podívají do kalendáře a připojí se. Těšíme se na viděnou!

 

 

 

 

 IMG_20201119_103604.jpgTelevize s námi natočila reportáž!

Naše aktivity budí pozornost. Zaujaly i v České televizi, a tak s námi štáb Déčka přijel natočit reportáž pro pořad Zprávičky. 

Kdo se ocitl před kamerou? Kiki, Karla, Lejla, Natka, Tamča a Adam. Reportáž Déčko odvysílalo v neděli 22. listopadu a vy si ji můžete pustit na webu Déčka:

 

https://decko.ceskatelevize.cz/zpravicky

  

 schuzka online.jpgPracujeme online

Žákovský parlament nezahálí ani v době distanční výuky a připravuje pro vás skvělé projekty i takto na dálku. Schůzky probíhají vždycky v pátek ráno.

Nepřicházíte třeba ani teď o svůj oblíbený Kalendář na dobrou náladu, které každý týden zveřejňujeme například na sociálních sítích. A na advent plánujeme dva projekty: online adventní kalendář s vánočními fotkami z dětství a "vánoční strom přání", který zrealizujeme před školou. Těšte se!

  

TABLOSpeciální parlamentní tablo

Fotografie vznikaly postupně o velkých přestávkách.

Výsledek nás baví! Podařilo se báječné tablo! 

Podrobněji si ho můžete prohlédnout ve fotogalerii, nebo na velké parlamentní nástěnce na vrátnici prvního stupně. Napište nám na parlament@zsvrsovicka.cz, jak se vám líbí!

 

 

 

 

IMG_20201005_105031.jpg

Focení před školou

Na podzim, v době, kdy jsme se mohli ještě scházet všichni dohromady, jsme stihli celkem veselé focení před školou. 

Dokonce jsme si mohli na chvilku sundat i roušky! Více fotek si prohlédněte ve fotogalerii.

 

 

 

 

 

 IMG_20201005_105703.jpg

Staronová předsedkyně

Staronovou předsedkyní parlamentu se stala deváťačka Tamara Macková.

Tamča je respektovaná a oblíbená u všech svých mladších kolegů, umí inspirovat, ráda pomůže a je moc hezké vidět a slyšet, jak o ní prvňáčci nebo druháci mluví jako o "Tamarce" a vzhlíží k ní. "Ráda budu i poslední rok na naší škole vaší předsedkyní," prohlásila dívka, která by se ráda stala novinářkou. Také proto je aktivní v Mediálním klubu a působí v něm jako šéfredaktorka školního časopisu sChOOL.

 

 IMG_20201009_072403.jpg

Imatrikulace

Ve stínu mimořádných opatření v souvislosti s pandemií koronaviru 9. října v 7 hodin ráno proběhla imatrikulace členů parlamentu.

V rouškách, bundách (u otevřených oken) a s dostatečnými odstupy dnes proběhla imatrikulace členů parlamentu. Tak trochu na poslední chvíli, protože v příštích týdnech se žákovský parlament scházet nemůže. 

Byť se někomu nechtělo brzy ráno vstávat, nakonec bylo jasné, že pětačtyřicet minut je pro pohodové setkání mnohem lepší než velká přestávka - stihli jsme si říct víc o svých plánech. Členové parlamentu si odnesli imatrikulační list a speciální zápisník, kam si budou zaznamenávat svoje nápady, podněty od spolužáků nebo bojové úkoly od kolegů z parlamentu. Více fotek ve fotogalerii.                  

 

PARLAMENT.jpg

Velké focení členů parlamentu

V pondělí 5. 10. se o velké přestávce uskuteční velké focení všech členů parlamentu. 

Půjdeme před školu, sraz je na vrátnici u prodejního okénka. Pokud nestihneme nafotit všechny členy, druhé kolo focení proběhne v úterý 6. 10. opět o velké přestávce. 

 

 

 

 

 

imatrikulacni_list_7_A.jpgČeká nás imatrikulace

V pátek 9. 10. v 7 hodin ráno proběhne slavnostní imatrikulace členů parlamentu. 

Všichni členové parlamentu dostanou imatrikulační list s potvrzením členství a drobný dárek. Následující týden, tedy v pátek 16. 10. nás čeká speciální stmelovací setkání - učitelka dramatické výchovy Veronika Marková připraví seznamovací hry.

 

 

 IMG_20200828_143017 (1).jpgHlavní schůzky se přesouvají na ráno

Velká přestávka nám nestačí, na parlamentní práci potřebujeme pravidelně alespoň pětačtyřicet minut týdně. 

Proto jsme si odhlasovali, že se zkusíme scházet v pátek nultou hodinu, tedy v 7 hodin. Na odpoledních časech jsme se kvůli různým délkám vyučování a kvůli kroužkům neshodli. 

 

 

 

 IMG_20201002_164612.jpgParlamentní výbor pro dobrou náladu spouští nový projekt

Parlamentní výbor pro dobrou náladu vám každý týden připraví hned několik důvodů k oslavě. 

Každé pondělí na vás bude ve škole čekat zpráva o tom, kdo má svátek, abyste nezapomněli popřát svým kamarádům, nebo jestli se třeba náhodou neslaví nějaký zábavný den. Třeba příští týden jich máme několik. Oslavme všichni třeba MEZINÁRODNÍ DEN ÚSMĚVU!

 

 

  

IMG_20201001_134843.jpgHlavní nástěnkářkou je Kiki

Kiki Loudová z 5. B se pustila do náročného úkolu: plánuje se se svým týmem celý školní rok starat o hlavní nástěnku parlamentu. 

Informace z loňského koronavirového pololetí musely pryč a postupně se začíná rýsovat aktuální informační tabule.

 

 

 

 

IMG_20200625_150838 (1).jpgParlamentní výbor pro události a akce rozjíždí megaakci

V plánu je hlavně důstojně oslavit 90. výročí uvedení naší budovy do provozu. Škola byla poprvé otevřena v roce 1930. 

Námětů členové parlamentu přinesli ze svých tříd hodně. Například Péťa okouzlil s tímto nápadem: Co takhle v jeden stanovený den přijít do školy v oblečení, které nosily děti před devadesáti lety? Viktorka se vytasila s celým seznamem nápadů, mezi kterými zaujalo třeba promítání filmu v tělocvičně. 

 

 

Ustanovili jsme čtyři parlamentní výbory 

Žákovský parlament má přehlednou strukturu. Na zasedání 18. září 2020 schválil vznik čtyř parlamentních výborů.

  • Parlamentní výbor pro provoz školy má na starosti praktické provozní záležitosti, shromažďuje tipy na doladění školního vybavení, řeší případné závady a vyvíjí aktivitu při jejich odstranění nebo nápravě.
  • Parlamentní výbor pro události a akce organizuje oslavy a celoškolní události.
  • Parlamentní výbor pro školní média vydává školní časopis. 
  • Parlamentní výbor pro dobrou náladu svým přátelským jednáním stmeluje komunitu a dobrými skutky startuje řetěz dalších dobrých skutků. Tvoří například týdenní kalendáře pro dobrou náladu. 

Podrobněji: 

Parlamentní výbor pro školní média je součástí redakční rady školních médií, tedy časopisu sChOOL a měsíčníku NÁSTUPIŠTĚ. Zaštiťuje jejich obsah, shromažďuje ve svých třídách podněty k publikování a snaží se o propagaci školních médií včetně webu a sociálních sítí. Členové tohoto výboru se aktivně účastní středečních schůzek školního mediálního klubu.

Parlamentní výbor pro události a akce shromažďuje podněty k celoškolním akcím, iniciuje oslavy či události a aktivně se podílí na koordinaci jejich příprav. Parlameňťáci v tomto výboru si také mohou zvolit schopné spolupracovníky, které nejsou součástí parlamentu, ale jako odborníci na danou problematikou mohou doplnit realizační tým. 

Parlamentní výbor pro provoz školy má na starosti praktické provozní záležitosti, shromažďuje tipy na například doladění školního vybavení, řeší případné závady a vyvíjí aktivitu při jejich odstranění nebo nápravě. 

Parlamentní výbor pro dobrou náladu svými úsměvy a pozitivním naladěním přispívá k pohodové atmosféře ve škole. Svým přátelským jednáním stmeluje komunitu a svými dobrými skutky startuje řetěz dalších dobrých skutků. Ve spolupráci s výborem pro události a akce iniciuje drobné projekty přinášející radost všem.