Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Pro žáky > Žákovský parlament > Rok 2017/2018

Žákovský parlament v roce 2017/2018

Září 2017 je teprve desátým měsícem existence žákovského parlamentu na naší škole, a to počítáme i s prázdninami!

Náš parlamentní tým ovšem čekají výrazné změny. V první řadě máme novou paní ředitelku, což pro nás znamená nového dospěláka k vyjednávání. Školu opustili deváťáci, přišli noví prvňáci, někdo se odstěhoval, jiného práce v parlamentu prostě nebaví, zkrátka září se ponese v duchu voleb.

Parlamenťák by měl být „správňák“, ale především musí mít zájem něco měnit a tedy také něco dělat. Proto si každý kandidát připraví svůj volební projev, v němž představí sám sebe a seznámí spolužáky v jednotlivých třídách se svým programem, který by chtěl prosazovat v Parlamentu. Musí také své spolužáky zaujmout, spolupracovat s nimi a vzít za své potřeby celé třídy. Už tohle je úkol prověřující skutečný zájem o práci v parlamentu. Volby proběhnou tajným hlasováním, na 1. stupni bude zvolen v každé třídě jeden, od 5. ročníku dva zástupci. Zvolení parlamenťáci si pro nadcházející období mohou vybrat svůj třídní pracovní tým, který jim bude pomáhat - letošní novinka! 

Těšíme se, jaké osobnosti se v Parlamentu tentokrát sejdou a jaké nápady předloží k jednání

 

V říjnu 2017 zahajuje nově zvolený školní Žákovský parlament svou práci. Vyzkoušíme, jak nám budou fungovat zasedání každý pátek o velké přestávce. To bude další novinka - kratší, častá a intenzivní setkávání.  Na 1. zasedání jsme se vzájemně představili a seznámili. Objevilo se mnoho nových tváří, které budou především sbírat zkušenosti. Jdeme však s elánem do toho. Přivítali jsme významného hosta – paní ředitelku Janu Frojdovou. Setkání bylo oboustranně příjemné, parlamenťáci se projevili jako odvážné a sebevědomé osobnosti a s paní ředitelkou si otevřeně povídali o problémech, které je tíží. Paní ředitelka přislíbila, že se podněty z tohoto setkání bude zabývat.

Také jsme si stanovili první velký úkol. Parlamenťáci ve svých třídách uskuteční anketu, jejímž cílem bude nasbírat nápady na zlepšení společného prostředí ve škole. Výsledky ankety ze všech tříd porovnáme, roztřídíme a řekneme si, čemu se parlament nadále bude věnovat, jaké priority si určí.

Nápadů se sešlo mnoho, provedení některých není v našich silách, ale můžeme je navrhnout k posouzení vedení školy a k debatám třeba i pro zastupitelstvo naší městské části. Jiné představy jsou roztomile legrační jako ty od prvňáčků, kteří si přáli do školy tygra v kleciJ. Ale proč ne? Vždyť právě tím se učíme, jak demokraticky rozhodovat o dění kolem nás.

Nakonec Parlament odhlasoval svůj nový projekt:

 

Hala jako místo pro setkávání

Naše škola má šest hal, kde se můžeme potkávat se spolužáky, ale velkou krásou a funkčností  neoplývají. Ukázalo se, že nás to trápí a že bychom věděli, co s tím. Proto hurá do tříd za svými kamarády, začneme se bavit o nápadech na zlepšení těchto prostor, pak to probereme v Parlamentu a s výslednými řešeními na zvelebení jednotlivých hal půjdeme za vedením školy.  

Věříme, že se nám podaří prosadit změny a naše haly se stanou skvělými místy pro relaxaci a zábavu.

 

Listopad 2017 se pro Žákovský parlament stává významným měsícem. Poprvé v historii naší školy se uskuteční slavnostní uvedení demokraticky zvoleného parlamentu do činnosti. Stane se tak v sále školy, kde každý parlamenťák jako reprezentant své třídy představí všem spolužákům a učitelům sám sebe, svůj tým a program své třídy, který se bude snažit v parlamentu prosazovat. Asi budeme mít trochu trému, ale věříme, že si to spolu užijeme. Všechno proběhne 6. listopadu 2017.

 

SLOŽENÍ ŽÁKOVSKÉHO PARLAMENTU 2017/2018

Třída Parlamenťák Jeho tým
1.A KOS Norbert SHANDYUK Vanessa
1.B MERTA  Martin Oldřich Třída 1.B
2.A MATIČKOVÁ Kristýna  
2.B POKORNÝ David POLLÁKOVÁ Karla
3.A PUCHMERTL Vojtěch OPOČENSKÁ Nela, HORVÁTHOVÁ Eliška
3.B PÁCKÁN Dominika JANKIV Viktor
4.A DEV Ramani BUMBA Tomáš
4.B. HÝBL Vincent, ČUMPELÍK Tomáš HORÁK Jakub, HOFFERT Gregor Antonín
    DANYLYCH Maxim
5.A POLLÁKOVÁ Stella, YE Felix  
5.B GAŽIOVÁ Nela, HLAVÁČEK David HAUKOVÁ Vanesa,  KABÁT Adam,
    POLÁKOVÁ Nikola, EWERE Nancy Ese
6.A MACKOVÁ Tamara, BERGER Don  
6.B BEDNÁŘ Matěj, KŘUPALA Lukáš  
7.A KOUTECKÁ Anna, OKORIE Daniel Cletus DOKTOROVÁ Julie
8.A JARČUŠKA Jan, HORŃÁKOVÁ Edita ČUMPELÍKOVÁ Hana
9.A BALOGH Vojtěch  

 

 DSCN8646.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosinec 2017  už je tady. Měsíc, který všichni milujeme, protože přijde Ježíšek. Pro parlamenťáky je to měsíc zahájení realizace našeho projektu. V parlamentu jsme během listopadu nashromáždili návrhy na proměny hal (můžete se přijít podívat do školy, projekty budou k vidění na parlamentních nástěnkách) a v pondělí 4. prosince nás čeká vyjednávání s paní ředitelkou a paní zástupkyní. Vedení školy předložíme návrhy a poprosíme o pomoc při jejich uskutečňování. Budeme potřebovat hodně peněz na vybavení hal, které jsme si vymysleli. Potom ale přiložíme ruku k dílu – natírat, malovat, vybalovat, urovnávat, přitloukat…na to si troufneme sami. Poprosíme pana školníka a tatínky o spolupráci a věříme, že to dáme. Nadělí nám Ježíšek nové haly? O tom se dozvíte v lednu.

Krásný předvánoční a vánoční čas, bezva nový rok 2018!

 

A máme tu nový rok, leden 2018! Pod stromečky na halách jsme opravdu našli dárky. Nejsou samozřejmě od Ježíška, ale od vedení školy - první sedací pytle a sedačky. Prozatím v omezeném množství, jak pravila paní ředitelka, abychom je otestovali. S panem školníkem jsme vše vybalili a s jeho velkou pomocí sestavili. A testování může začít! Těšíme se! Také se bavíme o knihovnách, vyzýváme spolužáky, aby probrali domácí sbírky knížek a časopisů a všechny, které už nečtou, donesli do školy pro chystané knihovničky na halách. Rádi v nich budeme listovat i my ostatní.

 

únoru 2018 jsme toho moc nezvládli. Byly přece pololetní a jarní prázdniny! Vedení školy nám dalo úkol: promyslet ve třídách, jakým způsobem letos použijeme peníze získané ze školních Vánočních trhů. Ve všech třídách proběhlo sbírání návrhů a výběr toho nej. Poslední únorové zasedání Parlamentu jsme věnovali demokratickému hlasování o třídních návrzích, kterých se sešlo několik. Nejvíce hlasů od parlamenťáků dostalo nové vybavení pro pódiová vystoupení – přáli bychom si kvalitní mikrofony a hlavové mikroporty, aby nám naše představení technika nekazila, ale byla nám v jednadvacátém století pomocníkem! Paní ředitelka se tohoto hlasovacího zasedání zúčastnila a naše návrhy přímo na místě podpořila. Máme radost!

 

Březen 2018 se nesl v duchu hodnocení. Sezení na halách se všem líbí, možná bychom uvítali větší různorodost v sedacím nábytku. Projednáme to s paní ředitelkou, vždyť jsme v období testování. Knížky do knihoven se nám shromažďovat nedaří. I když o tom ve třídách týden co týden mluvíme, a dokonce k tomu už dvakrát vyzývala ve školním rozhlasu Tamarka jakožto místopředsedkyně Parlamentu. Zvolili jsme proto jinou strategii: nejdříve knihovničky zbudujeme pomocí zásob knih ze školní knihovny a pak to třeba kámošům docvakne. Budeme doufat, že se v dubnu v našem projektu posuneme dál.

Od dubna do června 2018 jsme nic neudělali. Začalo totiž svítit sluníčko a většinu z nás to táhlo ven. Velké přestávky se tradičně posouvají na hřiště. Tam se seběhne celá škola, hrajeme kdeco, debatujeme napříč třídami, scházejí se partičky, prostě ve škole je sranda a hřiště se vlastně stane takovým velkým parlamentem!  Navíc se proslýchá, že se budou v celé budově měnit okna.  Nějaké předělávky interiéru, které jsme si slibovali, musí počkat, byla by to zbytečná práce. 

Užijte si prázdniny a v září ahoj v žákovském parlamentu!